Roaming

KATSO TARJOUS ILMAISEKSI

telia

Telia puhelinliittymät

Telialla on usein hyviä tarjouskampanjoita ja edullisia liittymiä.

moi

Moi liittymät

Moi Mobiili on suosittu, edullinen ja nopea liittymäntarjoaja.

telia

Telia nettiliittymät

Telia mobiililaajakaista on loistava vaihtoehto kodin netiksi ja esimerkiksi tablettiin.

Mitä roaming tarkoittaa?

Roaming tarkoittaa tilannetta, jossa matkapuhelimen käyttäjä siirtyy oman operaattorinsa verkon ulkopuolelle toisen operaattorin verkkoon. Tämä tapahtuu tyypillisesti silloin, kun käyttäjä matkustaa ulkomaille.

Roamingin avulla käyttäjä voi soittaa puheluita, lähettää tekstiviestejä ja käyttää mobiilidataa myös toisessa maassa, vaikka hän ei olisi oman operaattorinsa verkossa. Roaming mahdollistaa matkapuhelimen käytön jatkumisen ulkomailla, mutta sen käyttö voi aiheuttaa lisämaksuja.

Näitä maksuja voidaan soveltaa esimerkiksi puheluiden, tekstiviestien ja datankäytön osalta, ja ne voivat vaihdella eri operaattoreiden ja matkakohteiden välillä. On tärkeää tarkistaa oman operaattorin roaming-maksut ennen ulkomaille lähtemistä, jotta välttyisi yllättäviltä lisämaksuilta.

⭐ Tilaa tarjoukset ja säästä!

Mistä tiedän onko data roaming päällä vai pois?

Voit tarkistaa puhelimesi asetuksista, onko data roaming päällä vai ei. Huomaathan, että ohjeet ovat suuntaa antavat ja ne toimintaohjeet voivat vaihdella hieman malli- ja merkkikohtaisesti.

 1. Apple iPhone iOS
  • Avaa ”Asetukset”.
  • Siirry kohtaan ”Mobiiliverkko” tai ”Mobiilidata”.
  • Tarkista, onko ”Data Roaming” -vaihtoehto kytketty päälle vai pois.
 2. Android -laite
  • Avaa ”Asetukset”-sovellus.
  • Etsi ja avaa ”Verkko ja internet” tai ”Yhteydet”.
  • Valitse ”Mobiiliverkko” tai ”Mobiilidata”.
  • Tarkista, onko ”Roaming” päällä vai pois.

Miten roaming-maksut menevät EU-alueella?

EU-alueella roaming-maksujen sääntely on muuttunut huomattavasti viime vuosina, ja se on tehnyt ulkomailla matkapuhelimen käytöstä edullisempaa EU-kansalaisille. Vuonna 2017 EU:ssa astui voimaan uudet säännöt, joiden myötä roaming-maksut poistettiin EU- ja ETA-maissa. Tämä tarkoittaa, että kun matkustat toiseen EU- tai ETA-maahan, voit käyttää puhelintasi samaan hintaan kuin kotimaassasi.

 1. Puhelut ja Tekstiviestit:
  • Soittaminen, tekstiviestien lähettäminen ja vastaanottaminen on yleensä samaa hintaa kuin kotimaassa.
 2. Data:
  • Myös mobiilidataa voi käyttää samaan hintaan kuin kotimaassa. Kuitenkin joillakin operaattoreilla voi olla ”kohtuullisen käytön” rajoituksia, jotka voivat rajoittaa datan käyttöä ulkomailla tai aiheuttaa lisämaksuja suuren datankäytön jälkeen.
 3. EU-alueen ulkopuolella:
  • Kun matkustat EU-alueen ulkopuolelle, roaming-maksut voivat olla merkittävästi korkeammat, ja on tärkeää tarkistaa hinnat operaattoriltasi ennen matkaa.

Vaikka roaming-maksut ovat poistuneet suurimmassa osassa EU- ja ETA-maita, on silti suositeltavaa tarkistaa operaattorisi hinnasto ja ehdot ennen matkustamista. Joissakin tapauksissa on myös hyvä idea ottaa yhteyttä operaattoriisi varmistaaksesi, että liittymäsi sallii roamingin ilman lisämaksuja tietyssä maassa.

Onko DNA, Elisa vai Telia liittymissä roaming?

roaming verkkovierailu

DNA:n, Elisan ja Telian liittymissä on kaikissa mahdollisuus käyttää roaming-palveluita. Nämä kolme operaattoria tarjoavat erilaisia roaming-paketteja ja hintoja, ja on suositeltavaa vertailla näitä palveluita, jotta löydät itsellesi parhaiten sopivan vaihtoehdon. DNA, Elisa ja Telia tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden käyttää puhelintaan EU/ETA-alueella yleensä kotimaan hinnoin, mutta muissa maissa hinnat ja käyttöoikeudet voivat vaihdella.

Tarkat hinnat ja paketit löytyvät kunkin operaattorin verkkosivuilta tai asiakaspalvelusta. On tärkeää huomata, että vaikka EU/ETA-alueella voi yleensä käyttää liittymäänsä kotimaan hinnoin, joillakin liittymillä voi olla käyttörajoituksia, ja joissain maissa saattaa olla poikkeuksia. Siksi on aina hyvä idea tarkistaa operaattorin hinnasto ja ehdot ennen matkustamista ja tarvittaessa ottaa yhteyttä operaattorin asiakaspalveluun.

Mitä roaming maksaa? Mistä näen roaming hinnat?

Roaming-maksut voivat vaihdella operaattorista, maasta ja liittymätyypistä riippuen. EU- ja ETA-alueella roaming-maksut on suurimmaksi osaksi poistettu, joten voit käyttää puhelintasi samaan hintaan kuin kotimaassasi. Tämä koskee puheluita, tekstiviestejä ja mobiilidataa. Kuitenkin, EU/ETA-alueen ulkopuolella roaming-maksut voivat olla huomattavasti korkeammat.

 1. Roaming-hintojen tarkistaminen:
  • Operaattorin verkkosivut: Operaattorit, kuten DNA, Elisa ja Telia, julkaisevat roaming-hinnat verkkosivuillaan. Sieltä löydät yksityiskohtaiset hinnastot eri maiden ja palveluiden osalta.
  • Asiakaspalvelu: Voit myös ottaa yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun saadaksesi tietoa roaming-hinnoista ja mahdollisista lisämaksuista.
 2. Datapaketit ja Tarjoukset:
  • Joillakin operaattoreilla on saatavilla erityisiä datapaketteja ja tarjouksia ulkomaankäyttöön, jotka voivat olla edullisempia kuin standardihinnat.
  • On suositeltavaa tarkistaa saatavilla olevat paketit ja tarjoukset ennen matkaa ja aktivoida ne tarvittaessa säästääksesi kustannuksissa.

Muista aina varmistaa roaming-hinnat ja -ehdot ennen ulkomaille lähtöä, jotta voit välttää yllättävät lisämaksut ja hallinnoida mobiilin käytön kustannuksia matkasi aikana.

Miten välttää roaming-maksut?

Roaming-maksujen välttäminen voi säästää merkittävästi rahaa, erityisesti kun matkustat EU-alueen ulkopuolella. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voit välttää tai minimoida roaming-maksut:

 1. Käytä Wi-Fiä:
  • Kun olet ulkomailla, käytä Wi-Fi-verkkoja aina kun mahdollista. Monet hotellit, ravintolat ja julkiset tilat tarjoavat ilmaista Wi-Fiä, jota voit käyttää sähköpostien tarkistamiseen, nettiselaamiseen ja sovellusten käyttämiseen ilman lisämaksuja. Ole kuitenkin varovainen ja käytä mahdollisesti VPN-palvelua.
 2. Offline-tila:
  • Siirrä puhelimen muistiin karttoja, musiikkia ja videoita. Voit siinä tapauksessa nauttia viihteestä ja palveluista ilman nettiä.
 3. Lataa kartat ja sisältö etukäteen:
  • Lataa kartat, kuten Google Maps, sekä muu tarvitsemasi sisältö, kuten elokuvat ja musiikki, etukäteen, jotta voit käyttää niitä ilman internetyhteyttä.
 4. Hanki paikallinen prepaid-SIM-kortti:
  • Jos oleskelet ulkomailla pidemmän aikaa, voi olla edullista hankkia paikallinen prepaid-SIM-kortti.
 5. Tarkista roaming-asetukset:
  • Aseta puhelin estämään dataroaming, jolloin mobiilidataa ei käytetä vahingossa.
 6. Käytä viestisovelluksia:
  • Käytä internet-pohjaisia viestisovelluksia, kuten WhatsApp tai Skype, puheluiden ja viestien lähettämiseen Wi-Fi-verkon kautta.

Näiden toimenpiteiden avulla voit minimoida tai välttää kokonaan roaming-maksut ulkomailla ollessasi. Muista kuitenkin aina tarkistaa ja varmistaa palveluiden saatavuus ja hinnat ennen matkaa.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä roaming tarkoittaa suomeksi?

Roaming tarkoittaa suomeksi sitä, että matkapuhelinliittymä käyttää toisen operaattorin verkkoa, tyypillisesti ulkomailla oltaessa.

Onko roaming kallista?

Roaming voi olla kallista erityisesti EU-alueen ulkopuolella, mutta EU:ssa ja ETA-maissa roaming-maksut on suurimmaksi osaksi poistettu.

Millä operaattorilla on halvin roaming?

Eri operaattorien roaming-hinnat vaihtelevat, joten halvin vaihtoehto riippuu käyttötarpeista ja matkakohteesta. On suositeltavaa vertailla operaattorien hintoja.

Mitä verkkovierailu maksaa?

Verkkovierailu eli roaming maksaa vaihtelevasti riippuen maasta ja operaattorista; EU-alueella se on usein samaa hintaa kuin kotimaassa, mutta EU:n ulkopuolella hinnat voivat olla korkeammat.

Miten verkkovierailu toimii?

Verkkovierailu toimii niin, että kun käyttäjä matkustaa toiseen maahan, hänen matkapuhelinliittymänsä käyttää kyseisen maan mobiiliverkkoa, ja tästä voi aiheutua lisämaksuja.